Proč cena doménových jmen neklesá?

Nemít v dnešní době vlastní doménu pro svou firmu, služby nebo i pro živnostníka znamená přicházet o zakázky a snižuje značně i vaši samotnou důvěryhodnost. Doménová jména jsou klíčovým prvkem pro podnikání, osobní značkou a online identitou. Stará média jako tištěné noviny a časopisy, rádio a televize dnes propagují právě i online. Cena registrace volné domény je stále nižší, ale hodnota doménových jmen naopak stále roste. Jaké jsou konkrétní důvody, proč tedy cena doménových jmen neklesá?

Pojďme se podívat na důvody, které tento trend stálého růstů cen doménových jmen způsobují.

Nasycený trh registrátorů s obyčejnými doménami za hubičku

 K dnešnímu dni je v registru české národní domény neuvěřitelných 1 466 991 domén s koncovkou .CZ.  Faktem je, že si dnes může každý registrovat doménu za hubičku. U  českých registrátorů domén klesá cena domény TLD .cz trend dlouhodobě. Občas se dostanete již v nějaké té "akci"  u vybraného registrátora i pod 100 Kč za doménu. Registrátoři se předhánějí ve svých nabídkách, abyste si tu svou doménu, zaregistrovali právě u nich.

A jaký si z toho udělat závěr? Je téměř jedno u jakého většího registrátora si tu svou .CZ doménu zaregistrujete. Služby a kvalita služeb, bezpečnost a zabezpečení to vše je téměř shodné u všech známějších registrátorů. Trh s registrátory domén je prostě nasycený.

Rostoucí poptávka po "dobrých doménách"

Počet webových prezentací roste exponenciálně a s tím i hlad po doménových jménech. S každým novým podnikem, blogem či osobním projektem roste i poptávka po kvalitních doménových jménech. Tento rostoucí zájem přirozeně tlačí ceny krátkých a dobrých domén nahoru. Ani v době krize ceny doménových jmen neklesaly. Naopak.

Omezená nabídka prémiových domén

Ačkoli existují miliony možných kombinací doménových jmen, ta nejžádanější – krátká, snadno zapamatovatelná a klíčová slova obsahující domény – jsou omezená. Prémiová doménová jména, která mají vysokou hodnotu pro SEO a branding, jsou rychle rozebrána a jejich majitelé je často drží jako cenný majetek. Tato omezená nabídka zvyšuje jejich cenu.

Investoři a dobré domény

Spekulace s doménami je stejná jako spekulace s pozemky. Pokud jako investor víte, co jaký pozemek má potenciál v frůstu ceny, a máte volné prostřednky, nekoupíte ho? Atraktivní domény se jednoduše prodávají za vyšší cenu. Dostupnost  dobrých domén na trhu  je omezena i díky investorům, kteří dobrou doménu pouze drží se záměrem pozdějšího vyššího zisku z prodeje.

My se specializujeme pouze na nabídku premiových domén: na krátké domény, premium domény a i klíčová slova v doménách. V nabídce naleznete všechny naše domény za aktuální tržní cenu, která je logicky vyšší, než u obyčejných doménových jmen. Jak se určí taková cena premiové domény si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Význam doménové autority

Domény s vysokou autoritou (domain authority) mají zásadní vliv na SEO a mohou výrazně zlepšit viditelnost webové stránky ve výsledcích vyhledávání. V rostoucím počtu registrovaných domén je tento faktor zásadní. Doménovou autoritu si můžete na stránkách moz.com zkontrolovat sami.

Takové dobré domény jsou velmi ceněné, protože mohou přinést větší návštěvnost a tím i vyšší příjmy z reklamy nebo prodeje. Vysoká hodnota SEO přispívá k tomu, že ceny těchto domén zůstávají vysoké.

Branding a marketingová hodnota

Pro firmy je kvalitní doménové jméno klíčovým prvkem jejich online identity. Snadno zapamatovatelná a relevantní doména je základ. Taková dobrá brandovovatelná doména může výrazně zlepšit branding a marketingové úsilí. Firmy jsou ochotny platit prémiové ceny za domény, které mohou zvýšit jejich povědomí a důvěryhodnost u zákazníků. 

Vznik nových TLD (Top-Level Domains)

Ačkoli se v posledních letech objevilo mnoho nových TLD, jako jsou .tech, .store nebo .guru, tradiční TLD jako .com, .net a .org stále dominují trhu. Uživatelé i nadále preferují známé a osvědčené domény, což udržuje jejich ceny na vysoké úrovni. Nové TLD se mohou ukázat jako alternativa, ale jejich hodnota a důvěryhodnost zatím nedosáhla úrovně tradičních domén. Jejich budoucnost teprve čeká.

Závěr

Cena doménových jmen neklesá z několika důvodů, včetně rostoucí poptávky, omezené nabídky kvalitních domén, spekulací a investic, nákladů na správu a registraci, významu SEO a brandingu a preference tradičních TLD.

Přestože nové TLD přinášejí určité možnosti, jejich skutečná hodnota se teprve ukáže. V současné době je trh s doménovými jmény stabilní a pravděpodobně bude nadále odrážet vysokou poptávku a omezenou nabídku kvalitních domén.